Νύχια

Μανικιούρ gel ή ακρυλικό; Τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου!

manicure gel vs acrylic

Οι επιλογές είναι πολλές στα στούντιο περιποίησης νυχιών αλλά το δίλημμα παραμένει ένα: μανικιούρ με gel ή ακρυλικό. Πέρα από το κλασικό βερνίκι νυχιών που εύκολα εφαρμόζεις και στο σπίτι, υπάρχουν τα τεχνητά νύχια με διάφορες μεθόδους, υπέρ και κατά. Ο αρχικός στόχος είναι η απόκτηση πιο δυνατών νυχιών, αλλά καλό είναι να γνωρίζεις ότι η μακροχρόνια χρήση των τεχνητών εξασθενεί τα φυσικά σου νύχια.

Τα βασικά

Μανικιούρ με gel ή με ακρυλικό; Τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου!

Τα ακρυλικά νύχια έχουν μεγάλη ιστορία στο χώρο της ομορφιάς. Το υλικό τους είναι μίγμα ενός υγρού μονομερούς και ενός πολυμερούς σε μορφή σκόνης τα οποία δημιουργούν ένα ανθεκτικό στρώμα πάνω από τα φυσικά σου νύχια. Γίνεται πιο σκληρό όταν εκτεθεί στο φυσικό αέρα και αποτελεί τον τέλειο καμβά για την εφαρμογή χρώματος.

Από την άλλη πλευρά, η εφαρμογή του gel προσφέρει τη δύναμη των ακρυλικών νυχιών με την όψη των φυσικών νυχιών. Το gel σκληραίνει μόνο όταν εκτεθεί σε UV ακτίνες φωτός. Και οι δύο τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν στο φυσικό σχήμα των νυχιών ή να δημιουργήσουν και προέκταση (με μικρό τμήμα πλαστικού στην άκρη ή sticker).

Αισθητικό αποτέλεσμα

Μανικιούρ με gel ή με ακρυλικό; Τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου! 2

Το ακρυλικό δείχνει λιγότερο φυσικό, ιδίως αν εφαρμοστεί με λάθος τρόπο. Κάποιες γυναίκες εμφανίζουν επίσης πρήξιμο στη γύρω περιοχή. Το gel είναι πιο φυσικό και λαμπερό. Τα νύχια αυτά είναι σκληρά και ανθεκτικά αλλά όχι τόσο παχιά όσο δείχνουν τα ακρυλικά. Μην ξεχνάμε ότι το gel είναι απλά ένα πιο εξελιγμένο βερνίκι νυχιών.

Φθορά στα φυσικά νύχια

manicure acryliko gel akrygel oh my beauty nea ionia athina attiki 3

Τα ακρυλικά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με μύκητες και βακτήρια στην επιδερμίδα που τα περιβάλλει. Αν αφαιρεθούν αδέξια μπορούν να αφαιρέσουν πολλές στοιβάδες από τα φυσικά σου νύχια. Αυτό μάλιστα συμβαίνει και κατά το λιμάρισμα πριν εφαρμοστούν.

Κάποια gel νύχια πρέπει να μουλιάσουν στο ασετόν για να αφαιρεθούν, κάτι που προκαλεί ξηρότητα στην επιδερμίδα. Άλλα gel χρειάζονται λιμάρισμα σε όλη την επιφάνεια κάτι που επίσης αφαιρεί στοιβάδες.

Οπότε καλό είναι να γνωρίζουν καλά τη δουλειά τους στο σαλόνι αισθητικής ώστε να προκαλούν τη λιγότερη πιθανή φθορά. Σε αυτό το κομμάτι, και οι δύο μέθοδοι έχουν κάποιο ρίσκο, με καλύτερη πιθανή το gel που βγαίνει με ασετόν. Μοντέρνα εκδοχή αποτελεί και το ημιμόνιμο βερνίκι που είναι μίγμα gel και απλού βερνικιού.

Ελαστικότητα και διάρκεια ζωής

Μανικιούρ με gel ή με ακρυλικό; Τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου! 4

Τα ακρυλικά νύχια είναι ανθεκτικά αλλά όχι ελαστικά. Το gel νύχια έχουν σίγουρα περισσότερη ελαστικότητα, αν και είναι πιο δυνατά από τα φυσικά νύχια. Λόγω του πάχους τους τα ακρυλικά είναι πολύ σκληρά. Όταν η εφαρμογή του ακρυλικού γίνει σωστά, μπορεί να αντέξει αρκετό καιρό. Ωστόσο η συμπλήρωσή τους πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Αντίθετα, τα gel νύχια αντέχουν το πολύ 10-14 μέρες.

Οσμή και επιπτώσεις

Μανικιούρ με gel ή με ακρυλικό; Τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου! 5

Η εφαρμογή του ακρυλικού είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει ισχυρές χημικές ουσίες (resins, φορμαλδεΰδη) με αναθυμιάσεις. Κατά τη διάρκειά της εγκυμοσύνης αντενδείκνυται. Το gel είναι απαλλαγμένο από τέτοιες οσμές και βλαβερές ουσίες, και συχνά παρουσιάζεται ως μία πιο ασφαλή και οικολογική επιλογή, πάντα βέβαια με κάποιο ρίσκο.

Συντήρηση του αποτελέσματος

Μανικιούρ με gel ή με ακρυλικό; Τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου! 6

Αν σπάσεις ένα ακρυλικό νύχι, μπορείς σχεδόν να το επανορθώσεις στο σπίτι χρησιμοποιώντας λίγη κόλλα. Αυτό είναι μία γρήγορη λύση μέχρι το επόμενό σου ραντεβού. Αν το gel σπάσει, τότε έχεις σοβαρότερο πρόβλημα. Ο τρόπος με τον οποίο σπάει το gel κάνει επιτακτική την παρέμβαση ενός επαγγελματία.

Στερεοποίηση των νυχιών

Μανικιούρ με gel ή με ακρυλικό; Τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου! 7

Για να στερεοποιηθεί το ακρυλικό χρειάζεται να εκτεθεί στο φυσικό αέρα για 24 ώρες. Παρά το γεγονός ότι φαίνεται στεγνό, θέλει πολύ περισσότερη ώρα για να είναι έτοιμο. Το gel χρειάζεται έκθεση στις UV ακτίνες φωτός με χρήση ειδικής συσκευής. Μοιάζει με κλασικό βερνίκι – αποτελείται από βάση, χρώμα, και εξωτερικό φιλμ – αλλά κάθε στρώση από αυτές πρέπει να εκτεθεί στις UV για 2-3 λεπτά κάτι που έχει επίπτωση στο DNA, όπως γήρανση ή ακόμα και καρκίνο σε βάθος χρόνου.

Lifestyle

Μανικιούρ με gel ή με ακρυλικό; Τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου! 8

Αν στην καθημερινότητά σου εκτίθεσαι περισσότερο σε νερό που απαιτείται για διάφορες δραστηριότητες, τότε προτίμησε το gel. To νερό κάνει το ακρυλικό για ανασηκωθεί από το νύχι αφήνοντας από κάτω κενό για την ανάπτυξη μυκήτων.  Το ίδιο ισχύει αν αθλείσαι και ιδρώνεις. Τα έλαια του σώματος και ο ιδρώτας ανασηκώνουν το ακρυλικό.

Κόστος συντήρησης

Μανικιούρ με gel ή με ακρυλικό; Τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου! 9

Μπορεί το ακρυλικό να φαίνεται ότι έχει το ίδιο κόστος με το gel, όμως στην πράξη διαφέρει κατά πολύ. Στα ακρυλικά πληρώνεις ένα ολόκληρο σετ στην πρώτη επίσκεψη που διαρκεί περίπου μία ώρα. Κάποια σαλόνια προτείνουν την πλήρη αντικατάστασή τους κάθε 4 μήνες αλλά αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο.

Κάθε μήνα πρέπει να γεμίζεις με ακρυλικό το κενό που δημιουργείται από την ανάπτυξη του νυχιού. Η επίσκεψη κρατά 30 λεπτά. Αντίθετα στα gel κάθε επίσκεψη κοστίζει το ίδιο σχεδόν με την πρώτη επίσκεψη στο ακρυλικό αλλά πρέπει να γίνεται κάθε 10-14 μέρες. Κατά μέσο όσο, το gel έχει διπλάσιο κόστος για τις τακτικές πελάτισσες.

Μικρά μυστικά

Μανικιούρ με gel ή με ακρυλικό; Τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου! 10

Φρόντισε να έχεις υγιή νύχια πριν εφαρμόσεις τα τεχνητά. Αν θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα από αυτά για φυσική ενίσχυση νυχιών, κόψε τα κοντά, κάνε συχνά μασάζ με ελαιόλαδο ή έλαια καρύδας και βιταμίνη Ε, και προμηθεύσου ειδικά προϊόντα αποκατάστασης.

Επίσης δοκίμασε κάποιο spa νυχιών. Η μεγαλύτερη φθορά στα νύχια έρχεται από το λιμάρισμα, γι’ αυτό απόφυγε τελείως τη χρήση ειδικής συσκευής λιμαρίσματος που θα δεις σε κάποια σαλόνια. Επίσης προτίμησε τα studios που ειδικεύονται στα τεχνητά νύχια.