Νύχια

Πεντικιούρ στο Σπίτι σε 7 Βήματα

Πεντικιούρ στο σπίτι

Τα περιποιημένα πέλματα και νύχια των ποδιών αποτελούν must σε κάθε εποχή, και ειδικά το καλοκαίρι.

Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, μπορεί τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της μεγάλης ζήτησης για πεντικιούρ, αν αμελήσεις να κλείσεις έγκαιρα το ραντεβού σου, να μην μπορέσεις να περιποιηθείς τα νύχια σου άμεσα, κι έτσι να μην είσαι και τόσο περήφανη για την εμφάνιση των ποδιών σου για μέρες.

Πέρα από το αισθητικό κομμάτι όμως, το πεντικιούρ είναι σημαντικό και για την υγιεινή των άκρων σου και πρέπει να γίνεται με συνέπεια σε τακτική βάση.

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, μην απογοητεύεσαι! Γιατί σε λίγα μόλις απλά βήματα, μπορείς να κάνεις μόνη σου πεντικιούρ στο σπίτι. Αρκεί βέβαια να έχεις στη διάθεση σου όλα τα απαραίτητα εργαλεία νυχιών για να ακολουθήσεις σωστά όλα τα βήματα και σίγουρα θα σου φανεί παιχνιδάκι! 

Στο άρθρο αυτό θα μάθεις τα 7 βήματα για να κάνεις το πεντικιούρ στο σπίτι μόνη σου εύκολα και αποτελεσματικά, με τη συχνότητα που εσύ επιθυμείς.

Περιεχόμενα:

Βήματα για Πεντικιούρ στο Σπίτι

1. Προετοίμασε τα νύχια για το πεντικιούρ

Ξεκινώντας το πεντικιούρ στο σπίτι, θα πρέπει αρχικά να αφαιρέσεις οποιαδήποτε υπολείμματα βερνικιών υπάρχουν στα νύχια σου. Χρησιμοποίησε λίγο βαμβάκι με ασετόν ή όποιο ξεβαφτικό νυχιών διαθέτεις. 

Έπειτα, κόψε τα νύχια σου με μία πένσάκι νυχιών ή έναν νυχοκόπτη. Προτίμησε να κόψεις τα νύχια σου σε τετράγωνο σχήμα, ώστε να μη μπορούν να εισχωρήσουν στο δέρμα, προκαλώντας μολύνσεις, πόνο και πληγές. 

Δώσε τους καλύτερο σχήμα με μία λίμα νυχιών, απαλύνοντας παράλληλα όποια μυτερή γωνία υπάρχει.

2. Κάνε ποδόλουτρο

Ποδόλουτρο για πεντικιούρ στο σπίτι

Αυτό ίσως είναι το πιο χαλαρωτικό βήμα του πεντικιούρ στο σπίτι! Η στιγμή που πρέπει να βυθίσεις τα πόδια σου σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και αφρόλουτρο και να τα αφήσεις τουλάχιστον για δέκα λεπτά, ώστε να μουλιάσουν σωστά. 

Υπάρχουν διάφορες φυσικές συνταγές ποδόλουτρου που μπορείς να ακολουθήσεις ανάλογα με τις ανάγκες των ποδιών σου (κουρασμένα, με ξηρές φτέρνες ή μύκητες ποδιών). 

Εκμεταλλεύσου το συγκεκριμένο στάδιο για να χαλαρώσεις, αποκτώντας παράλληλα όμορφα και απαλά πόδια στο πλαίσιο του θεραπευτικού χαρακτήρα του πεντικιούρ.

3. Απομάκρυνε τα πετσάκια νυχιών

Νύχια πεεντικιούρ σπίτιω

Έφτασε η ώρα να περιποιηθείς τα νύχια των ποδιών σου. Αρχικά, βγάλε το ένα πόδι σου από τη λεκάνη και με κάποιο ειδικό εργαλείο ή ξυλάκι πεντικιούρ προσπάθησε να σπρώξεις προς τα πίσω τα πετσάκια των νυχιών για να καθαρίσει εντελώς η επιφάνειά τους. 

Στη συνέχεια, κόψε προσεκτικά τυχόν παρωνυχίδες ή πετσάκια που υπάρχουν, χωρίς να δημιουργήσεις κάποια πληγή. 

Αν δεν γνωρίζεις ακριβώς τη διαδικασία για να σπρώξεις προς τα πίσω ή να κόψεις τα πετσάκια νυχιών, διάβασε το σχετικό άρθρο μας “Πετσάκια νυχιών: Φροντίδα για υγιή χέρια” και ακολούθησε αντίστοιχα τις οδηγίες για τα πόδια σου.

Έπειτα, χρησιμοποίησε το μπάφερ για λείανση της επιφάνειας των νυχιών, ώστε να εφαρμοστεί καλύτερα κατά το τελικό στάδιο του πεντικιούρ, το βερνίκι νυχιών. 

Τελειώνοντας με το ένα πόδι, βάλε το ξανά να μουλιάσει στο νερό και καθάρισε τα πετσάκια του άλλου ποδιού.

4. Τρίψε καλά τις φτέρνες σου

Αφαίρεση πετσάκια νύχια ποδιών σπίτι

Αφού δώσεις σχήμα στα νύχια σου και αφαιρέσεις τα πετσάκια και τις παρωνυχίδες, πρέπει να περιποιηθείς τις φτέρνες των ποδιών σου. 

Ειδικά το καλοκαίρι, τα ανοιχτά παπούτσια προκαλούν έντονη ξηρότητα στα πέλματα και τις φτέρνες. Επομένως, το στάδιο αυτό θα σου φανεί ιδιαίτερα σημαντικό.

Βγάλε ξανά το πόδι σου από το νερό και σκούπισε το με ταμποναριστές κινήσεις. Πάρε μια ράσπα, μια ελαφρόπετρα ή αν έχεις τον ειδικό τροχό για πεντικιούρ και τρίψε καλά τις φτέρνες σου, αλλά και γενικά τα πέλματα για να φύγουν σκληρύνσεις, κάλοι και νεκρά κύτταρα. 

Φρόντισε όμως να μην το παρακάνεις με το τρίψιμο για να μην πληγώσεις τα πέλματά σου. Τρίψε όσο χρειάζεται για να αφαιρέσεις τα σκληρά σημεία της φτέρνας και γενικά του πέλματος. 

Αφού τελειώσεις, βάλε πίσω στη λεκάνη ξανά το πόδι σου, συνεχίζοντας με το άλλο. 

5. Κάνε σωστή απολέπιση στα πέλματα

Το επόμενο βήμα της σωστής περιποίησης των ποδιών σου είναι η απολέπιση. Σε συνδυασμό με το τρίψιμο στις φτέρνες που αναφέραμε, η καλή απολέπισή τους θα σου χαρίσει ακόμη πιο απαλά πέλματα.

Μπορείς να κάνεις την απολέπιση πριν ή αφού τα τρίψεις με τη ράσπα. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει!  

Δοκίμασε ένα scrub σώματος για βαθύ καθαρισμό των πελμάτων πριν την ενυδάτωση ή διώξε τα νεκρά κύτταρα από τα πόδια σου αναμειγνύοντας καστανή ζάχαρη με ελαιόλαδο και τρίβοντας το μείγμα στην επιφάνειά τους. Ξέπλυνε με χλιαρό νερό.

6. Ενυδάτωσε τα πόδια σου

Τελειώνοντας την απολέπιση, πρέπει να σκουπίσεις πολύ καλά τα πόδια και τα δάχτυλά σου με μια πετσέτα που φυσικά θα είναι καθαρή. 

Στη συνέχεια, άπλωσε μια ενυδατική κρέμα ποδιών και κάνε ταυτόχρονα μασάζ σε όλο το πέλμα και τα δάχτυλά σου με απαλές κινήσεις και κυκλική φορά. 

Σε αυτή τη φάση, αν θέλεις να βάψεις τα νύχια σου, θα πρέπει να ενυδατώσεις περισσότερο τα πετσάκια των νυχιών σου.

Άπλωσε λίγο ελαιόλαδο ή ένα ειδικό λαδάκι για τα πετσάκια και τύλιξε τα δάχτυλά σου με τη βοήθεια μιας διαφανούς μεμβράνης τουλάχιστον για 15 λεπτά. Έπειτα ξέπλυνε καλά τα δάχτυλα. 

Σε περίπτωση όμως που δε σκοπεύεις να βάψεις τα νύχια σου, μπορείς αντί για το ξέπλυμα και τη χρήση μεμβράνης, να βάλεις απλώς τις κάλτσες σου, ώστε να απορροφήσει καλύτερα το λάδι και την ενυδατική κρέμα το πόδι σου και να πετύχεις καλύτερη ενυδάτωση. 

7. Βάψε τα νύχια των ποδιών σου

Βάψιμο νυχιών στα πόδια σπίτι

Ολοκληρώνοντας με επιτυχία το πεντικιούρ στο σπίτι -που κατάφερες να κάνεις εντελώς μόνη σου- ήρθε η ώρα για το στάδιο βαψίματος των νυχιών σου! 

Πριν όμως ξεκινήσεις, πέρασε την επιφάνεια των νυχιών σου με ασετόν για να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα λιπαρότητας, ώστε να είναι ματ, στεγνά και απόλυτα καθαρά, κι έτσι να έχει μεγαλύτερη διάρκεια το χρώμα. 

Έπειτα βάλε το ειδικό διαχωριστικό ανάμεσα στα δάχτυλά σου ή μερικά χαρτομάντιλα και εφάρμοσε τη βάση νυχιών για να θρέψεις τα νύχια σου, αποφεύγοντας έτσι το χρωματισμό τους. 

Τώρα μπορείς να βάψεις τα νύχια σου με το μανό που προτιμάς και δημιουργώντας ευφάνταστα σχέδια. Φρόντισε να απλώσεις δύο στρώσεις χρώματος και τελειώνοντας, μην ξεχάσεις ένα top coat είτε με γυαλιστερό, είτε με ματ φινίρισμα. Άφησε τα νύχια σου να στεγνώσουν εντελώς πριν φορέσεις κάλτσες ή κλειστό παπούτσι. 

Επιτέλους μπορείς να απολαύσεις τα μαλακά, λαμπερά και κομψά σου πόδια και να ετοιμαστείς για τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις!

Δες επίσης: Τι χρώμα να βάψω τα νύχια των ποδιών μου;

Φυσικά, το πεντικιούρ στο σπίτι δε μπορεί να συγκριθεί με το αποτέλεσμα ενός επαγγελματικού πεντικιούρ και σίγουρα θα σου πάρει περισσότερο χρόνο αν δεν είσαι εξοικειωμένη με όλα τα εργαλεία.

Γι’ αυτό αν δεν το έχεις ήδη κάνει, κλείσε έγκαιρα το ραντεβού σου για το μοναδικό πεντικιούρ Ohmybeauty και απόλαυσε ένα χαλαρωτικό και ευεργετικό spa ποδιών με την γενική περιποίηση των άκρων σου, που μόνο εμείς ξέρουμε να σου προσφέρουμε!

Tips για πεντικιούρ στο σπίτι

  • Τα ψηλά τακούνια, η ορθοστασία αλλά και το περπάτημα ταλαιπωρούν τα πόδια σου και καθιστούν την ανάγκη ενός ποδόλουτρου ακόμη πιο επιτακτική. Δοκίμασε επιπλέον κάποιο ειδικό τζελ ή κρέμα περιποίησης για κουρασμένα πόδια.
  • Αν αισθάνεσαι έντονο αίσθημα βάρους στα πόδια σου, ψάξε στο φαρμακείο ορισμένα φυσικά συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και να μειώσουν το δυσάρεστο αυτό αίσθημα.
  • Μην προσπαθήσεις να αφαιρέσεις μόνη σου κάλους από τα πόδια σου. Μπορεί να προκαλέσεις κάποιον τραυματισμό ή να έχεις κάποιο ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, οπότε θα πρέπει να το αναλάβει κάποιος ειδικός.

Συχνές ερωτήσεις για πεντικιούρ στο σπίτι

1. Πόσο μπορεί να διαρκέσει το πεντικιούρ στο σπίτι;

Τα νύχια των ποδιών μεγαλώνουν με πιο αργούς ρυθμούς σε σύγκριση με των χεριών. Συνεπώς, ένα καλό και περιποιημένο πεντικιούρ μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια απ’ ό,τι το μανικιούρ.

Για να διαρκέσει ακόμη περισσότερο το πεντικιούρ σου και να διατηρήσεις τη λάμψη του, μπορείς να βάλεις top coat σχεδόν ανά δύο μέρες στα νύχια σου.

2. Πόσο συχνά πρέπει να κάνω πεντικιούρ;

Το πεντικιούρ είναι απαραίτητο τουλάχιστον μια φορά κάθε 15-20 μέρες το καλοκαίρι και μια φορά τον μήνα το χειμώνα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ανοιχτά πόδια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι εκτεθειμένα σε ανεπιθύμητες συνέπειες της υγρασίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και της σκόνης.