Νύχια

Πετσάκια νυχιών: Φροντίδα για Υγιή Χέρια

Πετσάκια νυχιών: Φροντίδα για Υγιή Χέρια

Αν πιστεύεις ότι όμορφα και περιποιημένα χέρια είναι όσα απλώς έχουν βαμμένα νύχια, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσεις. 

Τα πετσάκια στα νύχια είναι ένα σημαντικό κομμάτι τόσο της υγείας, όσο και της αισθητικής των χεριών σου συνολικά. 

Τα υγιή, καθαρά νύχια χωρίς πετσάκια και επωνύχια είναι δυνατά και βοηθούν στη διατήρηση του μανικιούρ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ δεν έχουν μύκητες ή αλλες μολύνσεις. 

Δες πώς να φροντίζεις τα χέρια σου αφαιρώντας τα πετσάκια νυχιών σωστά και τακτικά, ώστε να διατηρείς διαρκώς τα νύχια σου υγιή και καλαίσθητα.

Τι είναι τα πετσάκια νυχιών;

Ας δούμε αρχικά τι είναι ακριβώς τα πετσάκια νυχιών. Πρόκειται για το στρώμα λεπτού δέρματος στο κάτω μέρος της πλάκας των νυχιών. 

Συχνά, αρκετοί μπερδεύουν το επωνύχιο, το οποίο είναι στην ουσία μία λωρίδα ζωντανού δέρματος στο κάτω μέρος των νυχιών, με το πετσάκι, που είναι το πολύ λεπτό στρώμα νεκρού δέρματος στη βάση των νυχιών.

Τα πετσάκια αναπτύσσονται με σκοπό την προστασία του νυχιού από μολύνσεις βακτηρίων και μυκήτων. 

Προκειμένου λοιπόν να αποφύγεις τις ανεπιθύμητες μολύνσεις, είναι σημαντικό να διατηρείς τα πετσάκια στο κατάλληλο σχήμα, ώστε τα νύχια σου να μεγαλώνουν με υγεία.

Γιατί να σπρώχνω προς τα πίσω τα πετσάκια νυχιών;

Σωστή χρήση εργαλείου για πετσάκια νυχιών

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να σπρώχνουμε τα πετσάκια των νυχιών μας προς τα πίσω. 

Πρώτον, τα πετσάκια μπορεί συχνά να αναπτύσσονται έως αρκετά ψηλά στην πλάκα των νυχιών. 

Συνεπώς, ωθώντας προς τα πίσω τα πετσάκια μπορείς να επιμηκύνεις την κοίτη του νυχιού και να έχεις περισσότερο διαθέσιμο χώρο για να εφαρμόσεις το βερνίκι νυχιών σου.

Δεύτερον, όταν βάψεις ή βάλεις extension πάνω από τα πετσάκια, μπορεί να ανασηκωθούν ή να απομακρυνθούν από την υπόλοιπη κοίτη του νυχιού σου.

Πώς να σπρώχνεις προς τα πίσω τα πετσάκια νυχιών

Έχει επίσης μεγάλη σημασία να γνωρίζεις τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να σπρώχνεις προς τα πίσω τα πετσάκια, ώστε να μην προκαλέσεις κάποια ζημιά στο νύχι ή στα ίδια τα πετσάκια σου. 

Το να μάθεις πώς να χρησιμοποιείς τα ξυλάκια μανικιούρ απώθησης για τα πετσάκια είναι εύκολο, εφόσον ξέρεις την κατάλληλη τεχνική για να το κάνεις. 

Ακολούθησε τα εξής τέσσερα βήματα για να σπρώξεις σωστά προς τα πίσω τα πετσάκια σου:

 1. Αρχικά, αφαίρεσε το βερνίκι ή ό,τι άλλο μπορεί να έχεις επάνω στο νύχι σου.
 2. Στη συνέχεια, ρίξε μερικές σταγόνες μαλλακτικού επωνυχίων και κάνε ελαφρύ μασάζ για μερικά λεπτά στην περιοχή που είναι τα πετσάκια και στο δέρμα που βρίσκεται κοντά τους για να μαλακώσει και να ενυδατωθεί. 
 3. Έπειτα, χρησιμοποίησε τις στρογγυλεμένες πλευρές του εργαλείου που σπρώχνει τα πετσάκια για να πιέσεις ελαφρά και σταθερά τα πετσάκια προς την κοντινή πτυχή του νυχιού σου (το δέρμα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του νυχιού). 
 4. Τέλος, αν είναι απαραίτητο, χρησιμοποίησε ένα πενσάκι νυχιών για να αφαιρέσεις με προσοχή το επιπλέον νεκρό δέρμα. Τα πενσάκια είναι επίσης χρήσιμα για να κόψεις τυχόν παρωνυχίδες, τα κομμάτια δέρματος που μερικές φορές προεξέχουν από τις πλευρές του νυχιού. 

Θα πρέπει να αφαιρείς προσεκτικά μόνο το νεκρό δέρμα από το πετσάκι και το δέρμα που συνεχίζει να είναι κολλημένο στο δάχτυλό σου και να μην κόβεις ποτέ το επωνύχιο ή την πτυχή του νυχιού σου. 

Επίσης, δεν πρέπει να αφαιρέσεις εντελώς το πετσάκι γιατί με τον τρόπο αυτό μπορεί το νύχι να είναι ανοιχτό σε μολύνσεις. 

Υπάρχουν τρεις τύποι εργαλείων για να σπρώξεις τα πετσάκια προς τα πίσω: ξύλινα, πέτρινα και ατσάλινα. Τα ξύλινα είναι κατάλληλα για μαλακά πετσάκια, τα πέτρινα για πιο σκληρά πετσάκια ώστε να γίνει παράλληλα απολέπιση, ενώ τα ατσάλινα βοηθούν την απώθηση σε πολύ σκληρά πετσάκια.

Πώς να χρησιμοποιήσεις το αφαιρετικό για πετσάκια νυχιών

Προαιρετικά, μπορείς επίσης να προσθέσεις ένα υγρό για να αφαιρεθούν τα πετσάκια καθώς τα σπρώχνεις προς τα πίσω. Το μαλλακτικό για τα πετσάκια κάνει παράλληλα απολέπιση και μαλακώνει τα πετσάκια που είναι ακόμη κολλημένα στην πλάκα του νυχιού. 

Το υγρό αυτό για να αφαιρέσεις τα πετσάκια δεν είναι απαραίτητο, αν όμως θέλεις να το χρησιμοποιήσεις, η διαδικασία έχει ως εξής:

 1. Εφάρμοσε το μαλλακτικό στα πετσάκια σου.
 2. Άφησε το να δράσει στα πετσάκια σου για 30 περίπου δευτερόλεπτα (ανάλογα με το κάθε προϊόν). 
 3. Σπρώξε προς τα πίσω τα πετσάκια χρησιμοποιώντας το εργαλείο της επιλογής σου. 
 4. Καθάρισε τυχόν περίσσιο προϊόν ή νεκρό δέρμα από τα πετσάκια. 
 5. Εφάρμοσε ένα λαδάκι επωνυχίων.

Καθημερινή φροντίδα για τα πετσάκια νυχιών

Πετσάκια νυχιών και ενυδάτωση

Κατά την προετοιμασία για το μανικιούρ, είναι σημαντικό να ξέρεις όχι μόνο πώς να σπρώχνεις προς τα πίσω τα πετσάκια, αλλά και πώς να τα διατηρείς μαλακά και περιποιημένα. 

Το ξηρό και ξεφλουδισμένο δέρμα γύρω από τα νύχια κάθε άλλο παρά αναδεικνύει το καινούργιο σου μανικιούρ. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις χωρίς τη σωστή περιποίηση.

Τα σημαντικότερα tips για τη φροντίδα που χρειάζονται τα πετσάκια είναι τα εξής:

1. Χρησιμοποίησε λαδάκι για τα πετσάκια

Αν τα πετσάκια σου ή το δέρμα τριγύρω τείνουν να είναι σκληρά και να σκίζονται εύκολα, τότε το λάδι για τα πετσάκια μπορεί στ’ αλήθεια να κάνει θαύματα. 

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως οι σκληρές χημικές ουσίες και η καθημερινή φθορά, που μπορεί να κάνουν τα δάχτυλα και τα νύχια σου επιρρεπή στο να καταστραφούν, όμως η εφαρμογή μιας μικρής ποσότητας από λάδι για τα πετσάκια κάθε τόσο θα βοηθήσει σημαντικά τα νύχια σου.

Όταν εφαρμόζεις το λάδι για τα πετσάκια, κάνε απλώς ένα μασάζ στα πετσάκια, την κοίτη του νυχιού και το τριγύρω δέρμα σχολαστικά. 

Προσπάθησε να υιοθετήσεις αυτή τη συνήθεια ως μέρος της καθημερινής φροντίδας του μανικιούρ σου λίγο πριν ξαπλώσεις, τα πετσάκια και τα νύχια σου θα διατηρούνται συνεχώς στα καλύτερά τους!  

Tip: Το λαδάκι για τα πετσάκια μπορεί να εφαρμοστεί και μετά από το μανικιούρ, ώστε τα νύχια σου να φαίνονται ακόμη πιο γυαλιστερά.

2. Σταμάτα το δάγκωμα

Αν συνηθίζεις να τσιμπάς ή να δαγκώνεις τα πετσάκια σου, τότε δημιουργείται χωρίς λόγο ζημιά τόσο στα ίδια τα πετσάκια, όσο και στο δέρμα που τα περιβάλλει. 

Σε περίπτωση που έχεις μια ενοχλητική παρωνυχίδα, καλύτερα κόψε την προσεκτικά με ένα πενσάκι, παρά να τραβήξεις προς τα κάτω το δέρμα, προκαλώντας περαιτέρω επώδυνη ζημιά.

3. Άφησε τα νύχια σου να κάνουν ένα διάλειμμα

Σε περίπτωση που έχεις δοκιμάσει όλα τα παραπάνω, αλλά τα πετσάκια στα νύχια σου είναι ακόμη ξηρά και σκισμένα, προσπάθησε να ελαττώσεις τον αριθμό των μανικούρ που κάνεις, καθώς συχνά υπάρχουν κάποια σκληρά χημικά και αφυδάτωση κατά την εφαρμογή του τζελ νυχιών και του ακρυλικού. 

Επιπλέον, προσπάθησε όσο γίνεται να χρησιμοποιείς ένα γυαλιστικό νυχιών χωρίς ασετόν.

Δες επίσης: ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ ΜΕ GEL Ή ΑΚΡΥΛΙΚΟ; ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΜΕΘΟΔΟΥ

Μολυσμένα πετσάκια νυχιών

Πετσάκια νυχιών αφαίρεση

Αν τα πετσάκια σου είναι συχνά ερεθισμένα και ραγισμένα, πρέπει να έχεις το νου σου για να μην πάθεις κάποια μόλυνση. 

Ένα τραύμα στα πετσάκια ή το τριγύρω δέρμα λόγω του ότι τα δαγκώνεις ή τα σπρώχνεις προς τα κάτω υπερβολικά, μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή μόλυνση, γνωστή ως παρωνυχία.

Θα καταλάβεις ότι τα πετσάκια είναι μολυσμένα όταν παρατηρηθεί:

 • Ερυθρότητα στο τριγύρω δέρμα
 • Μαλακό δέρμα που πονάει με το άγγιγμα 
 • Αλλαγές στο σχήμα του νυχιού, στο χρώμα ή στην υφή του 
 • Φουσκάλες γεμάτες πύον
 • Αποκόλληση νυχιών

Αν λοιπόν παρατηρήσεις οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές στα πετσάκια ή το δέρμα που τα περιβάλλει, φρόντισε να κλείσεις ραντεβού σε έναν γιατρό. 

Η καθημερινή και σωστή φροντίδα λοιπόν στα πετσάκια νυχιών αποτελεί το κλειδί για την υγεία και την καλαίσθητη εμφάνιση των χεριών σου συνολικά! 

Αν δυσκολεύεσαι να ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα για να διατηρήσεις τα πετσάκια σου όπως πρέπει μόνη σου, τότε κλείσε έγκαιρα και σε τακτική βάση ραντεβού για μανικιούρ στο Oh My Beauty για μια συνολική, επαγγελματική θεραπεία των χεριών, που χαρίζει καλοσχηματισμένα νύχια χωρίς πετσάκια και αναζωογονημένα άκρα.